Karl Dane

Laura Balogh is writing his biography, please contact her at yogalaura@optonline.net with any information.

Tuesday, April 01, 2008

Klejnsmed

Klejnsmed: "Arbejdsplads

En klejnsmed arbejder i større og mindre virksomheder i jern- og metalindustrien. DSB og skibsværfter har også klejnsmede ansat. Rustfaste klejnsmede arbejder desuden på store virksomheder i procesindustrien."

Om jobbet

Som klejnsmed, kan du enten arbejde som "almindelig" klejnsmed eller aluminium og rustfast klejnsmed. Klejnsmede fremstiller og reparerer ting i jern, stål og andre metaller. Aluminium/rustfaste klejnsmede arbejder i mere ædle materialer som rustfast (rustfrit) stål, kobber og aluminium.

Begge typer klejnsmede arbejder efter tegninger, der viser, hvordan de færdige konstruktioner skal se ud. Som hovedregel begynder klejnsmeden sit arbejde med det rå materiale og gennemfører alle arbejdsprocesser, indtil konstruktionen er færdig. Faget er stadig i høj grad et håndværk, hvor man skal tage stilling til, hvordan hver enkelt del bedst kan udføres, men man bruger også computerstyrede maskiner.

Som klejnsmed laver du også en del reparationsarbejde. Det kan fx være på kostbare produktionsanlæg, som helst ikke må ligge stille. Så skal du rykke ud og foretage reparationerne på stedet. Nogle gange må man arbejde i meget ubekvemme arbejdsstillinger.

Klejnsmede laver fx rækværker, brandtrapper, branddøre, porte, låger, låse og forskellige former for beslag. De deltager også i fremstilling af rensningsanlæg, elevatorindhegninger, trapper og kraner. Også mere kunstnerisk betonet arbejde som fx vejrhaner, kirkespir og andre former for dekorationer hører med til klejnsmedenes arbejdsområde.

Rustfaste klejnsmede arbejder i virksomheder, der fremstiller konstruktioner i rustfast stål, kobber, aluminium og andre metaller, især til procesindustrien, fx levnedsmiddelindustrien, medicinalindustrien og den kemiske industri.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home